21 Mar, 2021

Vreme je za pranje tepiha

Autor iskra69 11:48 | Permalink Permalink | Comments Komentari (0) | Trackback Trekbekovi (0) | Društvo

Proleće je i u većini domova kreće prolećno sređivanje stana ili kuće u kojoj živimo. Pored detaljnog čišćenja nameštaja, prašine ili krečenja vreme je i za pranje tepiha. Tokom jeseni i zime neminovno unosimo veću količinu prljavštine na našoj obući koja se taloži na stazama i tepisima u našem stanu. Porastom temperature stiču se uslovi da se tepisi operu, a najlakši način da to uradimo je da angažujemo neki tepih servis u Beogradu kojih ima veliki broj. Kada je u pitanju tepih servis Zemun ima nekoliko kvalitetnih servisa a jedan od njih je svakako tepih servis Rojal sa Altine koji pruža usluge pranja tepiha preko 25 godina.


Čišćenje tepiha je moguće obaviti i kod kuće ukoliko imamo dvorište. Prvo je neophodno okačiti tepih o neki ram i dobro ga izudarati kako bi se na taj način mehanički isterala prašina, mrve i druge nečistoće koje su se vremenom nataložile u tepihu. Nakon toga započinje pranje tepiha na nekoj ravnoj podlozi, najčešće nekoj betonskoj terasi ili ploči. Potrebno je natopiti tepih vodom, zatim naneti deterdžent a nakon toga dobro izribati tepih nekom jakom četkom ili kao nekada mrežastim džakom za krompir. Nakon ribanja tepiha deterdžentom potrebno je isprati tepih čistom vodom i ponovo ga okačiti na ram kako bi se ocedio od viška vode.


Ceo ovaj proces je izuzetno težak za rad i zahteva dvorište kako bi se obavio. I ne samo to nego jednostavno ne postiže se isti efekat kao kada tepih servis odradi dubinsko pranje tepiha sa mašinom predviđenom za to. Najbolji primer za to su dlake od domaćih životinja koje je praktično nemoguće očistiti ručno jer se uvuku duboko u strukturu tepiha. Drugi problem koji se javlja kod ručnog pranja tepiha je uklanjanje fleka. Svaki profesionalni tepih servis dubinsko pranje tepiha obavlja uz pomoć posebnih hemikalija predviđenih za otklanjanje i najupornijih mrlja nastalih od različitih nečistoća. Nakon njihovog pranja i tretiranja tepiha hemikalijama tepihu se vraća prvobitna čistoća i sjaj.


U situaciji kada živimo u stanu ovo o čemu smo pisali jednostavno nije moguće. Jedini način da očistite tepihe je da angažujete neki tepih servis. Kada je u pitanju tepih servis Beograd ima veliki broj kvalitetnih tepih servisa koji već dugi niz godina pruža svojim klijentima kvalitetne usluge pranja tepiha. Oni dolaze kod vas na adresu preuzimaju tepihe, obave pranje i čišćenje tepiha i vraćaju vam ih nazad besplatno.

30 Okt, 2020

Vodič za kupovinu gitare

Autor iskra69 20:08 | Permalink Permalink | Comments Komentari (0) | Trackback Trekbekovi (0) | Muzika

Početkom jeseni počinje nova školska godina kako u redovnim tako i u muzičkim školama. Mnogo dece poželi da počne da uči da svira neki instrument, a vrlo često njihov izbor bude sviranje akustične gitare kao najpopularnijeg instrumenta. Da bi za buduće polaznike muzičkih škola izabrali gitaru koja odgovara njihovom znanju i uzrastu pročitajte neke od saveta koje ćemo opisati u našem tekstu.

Obično se roditelji pored cene akustičnih gitara dvoume i oko modela i veličine koju treba izabrati za svoje dete. Ukoliko ste se odlučili da svoje dete upišete u neku od muzičkih škola u Beogradu ondaje potrebno da na internetu potražite gitare za muzičku školu. Ukoliko je akcenat na to da upišete dete kod nekog ko će mu držati privatne časove onda treba u dogovoru sa profesorom i detetom odabrati akustične ili kako ih zovu uškolama klasične gitare ili električne gitare ukoliko vaše dete više preferira da počne da uči sviranje na električnoj gitari. Odluka o tipu gitare zavisiće od vrste muzike koju vaše dete voli i želi da svira. Klasične gitare se koriste u muzičkim školama za sviranje flamenka i španskih kompozicija, akustične gitare su više za neko lakše sviranje, učenje akorda i slično, a električna gitara je namenjena za rok, hevi metal, bluz i sličnu muziku.

Kod klasične gitare bitna je konstrukcija same gitare i kvalitet drvetod koje je izrađena. Ukoilko se radi o malo boljoj klasičnoj gitari onda je izražena od punog plemenitog drveta koje je najčešće kedar, mahagoni ili smreka. Jeftiniji modeli su izrađeni od laminirqanog drveta i odlikuju se lošijim zvukom. Ipak ove jeftinije klasične gitare za početnike sasvim će zadovoljiti za prvih nekoliko godina u nižim razredima muzičke škole. Mnogi učeniciodustaju posle par godina tako da je besmisleno ulaganje velikog novca za kupovinu skupih gitara.

Električne gitare imaju telo izraženo od punog materijala i ono neutiče na zvuk koliko su bitni magnei ugrađeni na gitari koji služe da prenesu zvuk koji proizvode žice i pretvarajući ih u električne impulse prenesu gitarskom pojačalu. Čuveni proizvođači ovih gitara su Fender i Gibson. Za razliku od akustične gitare prilikom kupovine električne gitare moraćete se izložiti dodatnom trošku jer vam je neophodno i gitarsko pojačalo.

Još jedna stvar koja je neophodna su žice za akustične gitare za početnike. Razlikujemo plastične i metalne žice za gitaru pri čemu se plastične koriste za sviranje flamenka i španska muzika, a metalne se koriste za vestern ili akutične gitare na kojima se sviraju akordi. Plastične žice za gitaru su mekše i montiraju se na klasične gitare jer se na njima svira noktima. Metalne žice se postavljaju na akustične gitare na kojima će se svirati jagodicama prstiju li trzalicom.

Pre odabira instrumenta koji ćete kupiti konsutujte se sa svoji profesorom gitare kako bi vam dao korisne smernice da bi izbegli nepotrebne troškove. Nemojte žuriti već pogledajte više ponuda od različitih prodavnica i proizvođača. Jedno od dobrih rešenja je i kupovina polovne gitare, ali treba voditi računa o tome u kakvom je stanju instrument koji se kupuje.

17 Jul, 2020

Cena smeštaja u privatnim i državnim domovima

Autor iskra69 10:31 | Permalink Permalink | Comments Komentari (1) | Trackback Trekbekovi (0) | Stara lica

U Beogradu ima veliki broj privatnih staračkih domova i nekoliko državnih staračkih domova u kojima se cena smeštaja u staračkom domu kreće od 250€ u državnim domovima pa čak do 800€ za neki privatni starački dom u Beogradu.

Kada govorimo o privatnim starackim domovima cene smeštaja u domovima za stare su najveće u Vojvodini,  a u zavisnosti od lokacije na kojoj je staracki dom cena doma za stara lica može da dostigne i do 800€ za apartman  za period od mesec dana boravka u staračkom domu.

Veliki broj privatnih domova za stara lica poseduje potrebnu licencu za rad, iako još uvek ponegde postoje privatni staracki domovi koji nemaju licencu za rad dobijenu od strane ministarstva uprkos akciji koja je sprovedena na teritoriji cele Srbije.

Kada su u pitanju državni starački domovi oni su po kapacitetu daleko ispred u odnosu na privatne staračke domove. Broj kreveta u državnim staračkim domovima kreće se od prilike blizu 8500 mesta, dok privatni starački domovi imaju nešto malo više od trećine kapaciteta u odnosu na državne domove.

Broj starih i nepoktretnih osoba kojima je potreban smeštaj u domu i koja čekaju na smeštaj u staračkom domu kontinuirano opada još od 2012 godine. Ukupan broj privatnih i državnih staračkih domova se povećao pa je zbog toga i ponuda smeštaja u domovima veća. Novi zakon o socijalnoj zaštiti koji treba da stupi na snagu omogućiće mnogim licima koji do sada nisu mogli iz svog džepa da plate smeštaj u domovima bilo državnim ili privatnim, sada da to urade uz pomoć države koja je omogućila davanje subvencija. Svaki privatni starački dom cene utvržuje na osnovu nivoa kvaliteta smeštaja i velikog broja dodatnih usluga koje pružaju u domovima. Na ovaj način uz pomoć subvencija će te cene biti dostupne i onim licima koja su slabije platežne moći.

Veliki broj korisnika iz privatnih staračkih domova koji su bili kontaktirani da učestvuju u nedavnoj anketi dali su veoma pozitivne ocene na ukupni kvalitet smeštaja i nivo usluga u privatnim staračkim domovima. Upravo je to ono što opravdava nešto više cene privatnih starackih domova u Beogradu odnosu na državne domove. Veliki broj anketrianih imalo je zaista veoma pozitivne ocene na uslove boravka u privatnim domovima za stara lica.

Visok nivo kvaliteta smeštaja, kvalitetna i dobra usluga, a samim tim i cena staračkih domova u Beogradu se popravila i zbog toga je više od polovine ispitanika potvrdilo da im se poprilično poboljšao sveukupan kvalitet života u odnosu na prethodne uslove kada su živeli u svoji domovima uglavnom sami.

Celokupnoj pozitivnoj slici je upravo doprinelo obučeno i profesionalno osposobljeno osoblje zaposleno u većini privatnih staračkih domova koje pruža kvalitentu negu korisnicima doma, a koja je direktno prilagođena njihovim svakodnevnim potrebama.

Malo veća cena starackog doma je na taj način opravdana kvalitetnijim smeštajem u domu kao i individualnim uslugama koja se u skoro svim privatnim staračkim domovima pružaju. Subvencija za smeštaj korisnika od strane države pružiće šansu mnogima da na lakši način plate visoke cene staračkih domova.

21 Apr, 2020

Registracija vozila u doba korone

Kao i sve druge stvari u našim životima ovaj virus je poremetio i registraciju vozila. Prvih dana kada su krenule zabrane kretanja niko nije imao pojma kako će se registrovati vozila i obavljati tehnički pregledi. Ali ubrzo su neke stvari postale jasnije.

Naime svaki tehnički pregled je dobio obaveštenje od Mupa da je delatnost koju obaljaju od javnog značaja i da su u obavezi da obavljaju istu. Sve dotadašnje opcije za registraciju se u većini prebacuju na tehničke preglede i njima se otključavaju neke mogućnosti koje nisu bile omogućene ranije. Naime bilo kakva promena (adresa, nova saob. dozvola, promena vlasništva i sl.) je morala da se uradi u Mupu ali je to izmenjeno i omogućeno je svim tehničkim pregledima da to obave na svojim šalterima za registraciju vozila.

Najveći problem predstavlja promena vlasništva i prva registracija za koju je neophodnu svu dokumentaciju poslati lokalnom mupu. Oni primaju predmet poštom i nakon obrade vas obaveštavaju o tome šta su uradili. Veliko je pitanje šta se dešava sa velikim brojem originalnih dokumenata koji se tom prilikom šalju poštom, ako slučajno dođe do toga da se koverat sa dokumentima usput izgubi.

Zbog svega navedenog možda je naj bolje sačekati sa takvim vozilima do isteka vanrednog stanja, a onda obaviti registraciju vozila. Što se tiče svega ostalog registracija vozila se neometano obavlja na šalterima za registraciju na tehničkim pregledima koji imaju tu mogućnost. Što se tiče tehničkog pregleda ništa se nije menjalo u pogledu potrebnih dokumenata i ispravnosti vozila. Da podsetimo, posetite svog mehaničara i pregledajte vozilo pre polaska na tehnički pregled, operite auto pre dolaska i ponesite svu neophodnu dokumentaciju za registraciju vozila.

Neminovno nakon završenja vanrednog stanja će se napraviti gužve na šalterima zbog nagomilanog broja ne registrovanih vozila, ali nadamo se da će sve to biti kratkotrajno i da se ubrzo ceo život vraća u normalu.Kada je u pitanju tehnički pregled Beograd ima veliki broj otvorenih tehničkih pregleda tako da verujem da će oni podeliti tajteret zajedno sa mupovima kada za to dođe vreme.

15 Feb, 2020

Časovi gitare za početnike

Autor iskra69 21:19 | Permalink Permalink | Comments Komentari (0) | Trackback Trekbekovi (0) | Edukacija

Da biste doista naučili svirati neki instrument, preporučujemo vam podučavanje, koliko zbog toga da biste savladali instrument, toliko i da biste razumeli različita muzička dela i kompozicije.

Isto vredi i za gitaru. Čak i ako se instrument na prvi pogled čini jednostavnim, ključno je postići dobru muzičku osnovu u teoriji muzike, kao i naučiti pravilno rukovati gitarom kao instrumentom.

Znati kako svirati gitaru nije samo stvar stavljanja prstiju na žice i pragove. Da, možete postati izvrstan gitarista bez polaganja ispita i odlaska na časove gitare. Možete naučiti puno o teoriji muzike, tehniku sviranja prstima i ritam bez nastavnike gitare. AKo ste uporni skoro sigurno ćete čak postati možda neka od legendi rock gitare, blues gitare ili jazz gitare.

Ali, najvažnije je da će vam časovi gitare pokazati više od mehanike kako svirati instrument. Umesto toga, pružiće vam veće znanje o tehnici i muzici uopšte - što vas čini mnogo kompletnijim muzičarem.

Šta da očekujete od časova gitare?

Bez obzira da li ste početnik gitarista ili iskusan muzičar, uzimanje časova gitare važan je deo vašeg procesa učenja i vašeg puta ka vrhuskom gitaristi. Amater možda nema iste želje i očekivanja kao iskusni gitarista.

Neki će jednostavno želeti da nauče samo osnove gitare, glavne akorde, dok će drugi učenici želeti da nauče i nešto od teorije muzike, a drugi će možda hteti da sviraju omiljene pesme ili kompozicije ili jednostavno samo usavršavati svoj stil. Važna stvar je, bez obzira na vaše razloge za odlazak na časove gitare, imati realne, konkretne i ostvarive ciljeve.

Ako započinjete sa gitarom kao omiljenim instrumentom, zaista se preporučuje da potražite neku muzičku školu u kojoj se održavaju časovi gitare za početnike. Kao i svaki instrument, na početnom nivou znanja gitare izgradićete navike i tehnike koje će vam ostati trajno. Ako ne postavite u startu čvrste temelje za gitarske tehnike, možda ćete imati problem sa sviranjem  kada dostignete napredniji nivo gitare.

To se odnosi na sve koji počinju sa časovima gitare bez obzira na vaš cilj. Bez obzira da li želite da razvijete osećaj za improvizaciju, trenirate svoj sluh ili samo želite svirati pesme sa komplikovanim ili jednostavnim akordima dobra osnova u tahnici je nešto što se podrazumeva.  Nikada nećete moći dobro da svirate gitaru bez solidnog znanja tehnike koju vam pružaju časovi gitare.

15 Feb, 2020

Kome je potreban sajt?

Autor iskra69 20:39 | Permalink Permalink | Comments Komentari (0) | Trackback Trekbekovi (0) | Internet

 U današnje vreme opšte digitalizacije i korišćenje interneta kao izvora svih mogućih informacija koje su nam potrebne, izlišno je uopšte postaviti ovo pitanje. Bolje se zapitajte zašto još nemam web sajt? Pogledajte malo oko sebe. Bilo da ste u kafiću, prevozu, parku, na ulici svi pogledi su uprti u telefone, a telefoni povezani na internet. U svakom trenutku milioni informacija se pretražuju i obrađuju. Vesti i sve druge informacije i objave putuju brzinom svetlosti.

 U takvom okruženju nemati sajt, a baviti se bilo kakvim biznisom je toliki minus za vaše poslovanje da svakim danom izostanka sa inteneta šteta postaje manje ispravljiva. Naime, svi oni koji su pre vas postavili web sajt svaki dan su u sve boljoj poziciji od vas. U nekom trenutku će postati nedostižni i jednostavno ćete zakasniti. Izrada sajta neće biti problem koliko će biti teško takav sajt postaviti na prvu stranu Googla.

 Onaj ko se bude bavio optimizacijom sajta imaće veliki problem da se izbori sa konkurencijom koja je već giodinama prisutna na internetu. Ništa nije nemoguće, ali će biti potrebno dosta vremena i para kako bi optimizacija sajta dala rezultate i vaš sajt pogurala ka prvoj strani Googla. U takvoj situaciji zapitaćete se da li ste trebali toliko da sačekate sa izradom sajta.

 Osnovna svrha svakog sajta koji je vezan za neki biznis je da vam poveća prihod. Ne kažem postoje i druge vrste sajtova, ali ovde spominjem samo sajtove vezane za bisnis čija je osnovna namena povećanje profita. Da bi sajt opravdao svoje postojanje svaki korak kada je u pitanju izrada sajtova je jako bitan. Na sve treba obratiti pažnju kako bi web sajt zauzeo dobru poziciju i u što kraćem vremenu počeo da vam donosi nove klijente, a samim tim i novac.

 Zbog svega gore navedenog je jako bitno da izradu sajta prepustite nekom ko se time bavi profesionalno. Nekome ko može da vam predstavi rezultate svog rada od ranije kako bi vam pokazao na nekim primerima kako izgledaju sajtovi koje je izradio za druge klijente i koje pozicije zauzimaju na Googleu.

 Time stičete unapred predstavu o tome kako će izgledati vaš budući sajt, kao i mogućnosti za pozicioniranje sajta na internetu. Optimizacija sajtova je jako bitan i neraskidiv deo posla u izradi samog sajta. Ako nije urađena u startu kako treba, vaš sajt vam ništa neće značiti, jer neće donositi zaradu. O svemu se raspitajte pre kretanja u priču oko izrade sajta. Obratite pažnju na cene izrade sajta jer jeftinih rešenja nema. Ona će vas samo skuplje koštati na kraju.

 Da se vratim na pitanje iz naslova. Bilo ko, ko misli da se ozbiljno bavi nekim poslom, da ima firmu koja nešto prodaje ili pruža usluge, ne treba da započinje sa biznisom ukoliko nije isplanirao da ima web sajt. Ako mislite drugačije, konkurencija će vas uveriti u suprotno na konkretnom primeru.

9 Jun, 2019

Zašto je važan servis klima uređaja?

Autor iskra69 17:21 | Permalink Permalink | Comments Komentari (0) | Trackback Trekbekovi (0) | Društvo

Klima uređaj je tehnologija koja menja svojstva vazduha i čini ga prijatnim za boravak u prostorijama. Zbog toga je veoma važna u svakodnevnom životu i bez toga kvalitet života bi nam bio veoma nizak. Danas su jedinice za klimatizaciju postale veoma popularne i veoma važne u svim domaćinstvima. Koriste se u svim klimatskim uslovima i obično je potrebno servisiranje klima jedinica kako bi se osiguralo da u svakom trenutku ostanu u najbolјem radnom stanju.

Servis klima uređaja je postao jednako bitan kao i same kvalitet klime. U gradovima ima mnogo frigomatičara. Postoje veliki broj web sajtova na kojima se mogu videti njihove usluge i ljudi mogu da ih kontaktiraju kada se pojavi potreba. Važno je izabrati kompaniju sa obučenim stručnjacima kako bi dobili najbolјi mogući servis klima uređaja.

Zašto je klimatizacija bitna

Efikasnost: prema istraživanjima, pokazalo se da klimatizacija povećava efikasnost kod ljudi. Kada radite unutar normalne temperature, postoji ograničenje u kvalitetu obavlјenog posla. Kada se stanje pobolјša, efikasnost se povećava neverovatno. Osoba je sposobna da radi brzo i time isporučuje više.

Dobro zdravlјe: na mestima gde je instaliran klima uređaj, vazduh se filtrira i čisti. Postoje mnoge vrste čestica i prašine koje prirodno dolaze u vazduh i one mogu negativno uticati na lјudsko zdravlјe. Postoje uređaji koji su dizajnirani tako da filtriraju sve vrste mikroorganizama, dima i bakterija. To znači da može povećati vrednost života i sprečiti pojavu bolesti.

Niska buka: u područjima bez struje, lјudi više vole da koriste ventilatore. Ventilatori mogu stvoriti buku i mogu poremetiti normalne uslove za rad. Ovo čini klima uređaj popularnijim od ventilatora. U prostorima sa klimatizacijom, vrata i prozori ostaju zatvoreni i zbog toga je buka na otvorenom niska. Klima uređaj nije bučan, tako da se rad ili san ne mogu nepotrebno poremetiti.

Postoje mnoge prednosti korišćenja dobrih klimatizera. Stoga je važno da se osigura da u svakom trenutku ostane u najbolјim radnim uslovima. Pristup kvalitetnim uslugama može donijeti mnogo zadovolјstva. Adekvatna ugradnja klima uređaja takođe igra bitnu ulogu u korišćenju klime.

Neke od usluga koje se pružaju

Postoje različite usluge koje se pružaju i uklјučuju:


Najbolјi klima serviseri u svakom trenutku angažuju visoko kvalifikovano osoblјe kako bi garantovali kvalitet obavlјenog posla. Najbolјe usluge klimatizacije treba da budu zasnovane na efikasnosti. Trebalo bi da budu u mogućnosti da ponude neki vid kompletne usluge ugradnje i održavanja klima uređaja. Stručnjak će uvek proveriti vaše split jedinice (SPOLJNU I UNUTRAŠNJU) i termostate tokom perioda održavanja. Takođe treba proveriti i podmazivanje ležajeva ventilatora i samo profesionalci mogu efikasno da obavlјaju takve zadatke.

Obavljanje redovnih servisa na klima uređajima je važno za produženje životnog veka vaše jedinice. Uvek pazite na to da angažujete najbolјe kvalifikovane stručnjake koji suosposobljeni da otklone i najteže kvarove.

 

9 Jun, 2019

Kako Pripremiti Sahranu u Beogradu

Autor iskra69 15:52 | Permalink Permalink | Comments Komentari (0) | Trackback Trekbekovi (0) | Društvo

Svako od nas u jednom trenutku svog života će se pre ili kasnije naći u situaciji da će neko od  rođaka umreti. U tom trenutku se često dešava da se izgubimo zbog tragedije koja nas je pogodila, da li zato što ne znamo šta da radimo u tom slučaju ili zato što ne znamo šta nam je sve potrebno za sahranu.

Prvi korak je najčešće angažovanje pogrebnog preduzeća, jer je to najlakši način da se organizuje sahrana. Pogrebno preduzeće pruža pogrebne usluge na taj način što preuzima ceo proces organizovanja sahrane. Na nama je samo da platimo troškove sahrane i pogrebnih usluga. Dok oni rade svoj posao i pripremaju sve što je potrebno za sahranu, mi smo u mogućnosti da žalimo za volјenom osobom na pravi način i da podelimo tugu sa našim rođacima i komšijama.

Za to vreme, zaposleni u pogrebnom preduzeću će sve pripremiti i brinuti o tome kako će organizovati sahranu. Pripremaju potrebnu dokumentaciju i sve ostalo što je potrebno za sahranu, bilo da je u pitanju: pogrebna oprema, pogrebna obeležja, pogrebni krstovi, sveće, zakupu grobnog mesta, objava čitulja u novinama i sva druga pogrebna oprema.

Na kraju sahrane, kada se sve završi i svi odu kući u dogovoru sa pogrebnim preduzećem, računaju se svi troškovi za pogrebnu opremu i usluge. Cene pogrebnih usluga mogu varirati u zavisnosti od toga što odaberete od pogrebne opreme. Kada je u pitanju pogrebna oprema Beograd nudi više nego dobar izbor svega što vam je potrebno za tu priliku.

Poslednjih godina, u velikim gradovima kao što je Beograd, uobičajeno je da su posle sahrane sva porodica i prijatelјi otišli ​​na ručak. Svi rođaci i prijatelјi odlaze u restoran u blizini groblјa u kojem je pokopan pokojnik. Možete organizovati ovaj ručak ili sami unajmiti pogrebnu kuću da sve pripremite za vas. Ali budite spremni da platite više za ovu uslugu.

 Svako od pogrebnih preduzeća vrši i prevoz pokojnika iz inostranstva tako da ukoliko se smrt voljene osobe desila u nekoj od zemalja u okruženju ili u EU sva pogrebna preduzeća u Beogradu če pripremiti svu neophodnu papirologiju i organizovati prevoz pokojnika do mesta sahranjivanja. Naravno ova pogrebna usluga dodatno povećava cene pogrebnih usluga.

Važno je napomenuti da ako je pokojnik korisnik PIO fonda, onda je ukupan trošak sahrane na državnom nivou. Naime, ako izbor pogrebne opreme ne prelazi određeni normalni iznos novca, cijena pogrebne opreme neće premašiti iznos koji država vraća svojim korisnicima. Samo sačekajte malo i ceo iznos koji ste dali za sahranu će vam biti vraćen.

Primer jednog pogrebnog zavoda u Beogradu sa više od 40 godina iskustva - Pogrebne usluge Beograd - Konkordija. Oni pružaju profesionalne usluge pogreba i kremacije u Beogradu

5 Apr, 2019

Crna statistika sahranjivanja u Januaru

Autor iskra69 18:25 | Permalink Permalink | Comments Komentari (0) | Trackback Trekbekovi (0) | Generalna
Svuda u svetu pa i kod nas  u Srbiji, januar je karakterističan kao mesec sa povećanim brojem sahrana uodnosu na ostale mesece u godini.  To znači da pogrebne usluge u Beogradu zatraži deset posto više ljudi nego obično. Ovaj porast preminulih u januaru dovodi do toga da se na sahranu čeka i po destak dana.

Zbog loših vremenskih prilika i skraćene obdanice u ovo doba godine, organizovanje sahrane zna da bude veliki problem. Mnoge porodice su prinuđene da sačekaju slobodan termin za sahranjivanje svojih bližnjih.

U ovakvim slučajevima potrebno je kontaktirati pogrebno preduzeće radi dogovora oko organizovanja sahrane i pripreme grobnog mesta zbog otežanih vremenskih prilika. U ovom periodu godine sahrane se obavljaju od 10 do 15h jer je dan kratak i brzo pada mrak. Broj sahrana je i zbog tog kratkog intervala dodatno povećan, pa je potrebno imati razumevanja i strpljenja.

U zadnjih nekoliko godina januar 2017 godine je bio najopterećeniji zbog porasta broja preminulih osoba od oko 40%. Dešavalo se u tom periodu, da je broj sahrana u toku dana dostizao i do 70. Te godine je bilo odobreno sahranjivanje preminulih i nedeljom i državnim praznicima što se inače ne radi.

U Beogradu postoji veliki broj pogrebnih preduzeća koja nude sve vrste pogrebnih usluga pa je najbolje angažovati neko od njih, a na ožalošćenima je da se od svojih voljenih oproste na miru i dostojanstveno.

30 Mar, 2019

Kako odabrati muzičku školu?

Autor iskra69 19:13 | Permalink Permalink | Comments Komentari (0) | Trackback Trekbekovi (0) | Edukacija

Svako dete dođe u period odrastanja kada je poželjno izvršiti testiranje deteta da bi se utvrdilo ima li dete afiniteta ka nekom instrumentu ili muzici. Tada je neophodno da se poseti muzička škola kako bi se utvrdio tačan termin testiranja dece. Profesori u muzičkoj školi će izvršiti testiranje deteta i na taj način utvditi ima li dete sklonost k muzici i nekom instrumentu.

 Ovo testiranje se občno organizuje negde u maju li neophodno je raspitati se na vreme, jer ako se propusti termin morate sačekati sledeću godinu. Time se gubi dosta vremena i bila bi velika šteta ako dete stvarno ima talenat u sebi.

Po nekad taj talenat bude skriven pa iako dete ne pokazuje neke prevelike sklonosti treba ga testirati u muzičkoj školi jer posle može biti kasno.

Takođe skoro svaka privatna muzička škola u Beogradu nudi mogućnos starijim osobama da pohađaju časove instrumenta koji vole da sviraju i na taj način unaprede i poboljšaju svoje znanje i umeće sviranja.

Privatne muzičke škole organizuju individualne časove čime se omogućuje polaznicima da na najbolji mogući način uče i unapređuju svoje znanje. Ovakvi časovi traju duže nego u regularnim školama i kvalitetniji su.

Mora se napomenuti da se za privatne časove mora odvojiti određena suma novca koja i nije tako mala, ali je kvalitet nastave na mnogo večem nivou.

U svakom slučaju ako ste zakasnili za upis u redovnu muzičku školu, nije n odmet neko vreme pohđti privtnu muzičku školu i na taj način nadoknaditi izgubljeno vreme.

Kada se ukaže prilika možete se prebaciti u neku od državnih muzičkih škola i time smanjiti svoje troškove.

Možda je najbolje rešenje da svoje znanje iz muzike i sviranja koje stičete u nekoj od državnih muzičkih škola upotunjujete i privatnim časovima u nekoj od privatnih muzičkih škola, ako vam to finansije dozvoljavaju.

U Beogradu postoji veliki broj državnih i privatnih muzičkih škola, a ovom prilikom želim da skrenem pažnju na privatnu muzičku školu Master Music School na Novom Beogradu koja se izdvaja svojim kvalitetom i načinom vođenja nastave.

 

31 Jul, 2018

Dobre vesti za penzionere sa niskim primanjima

Autor iskra69 20:30 | Permalink Permalink | Comments Komentari (0) | Trackback Trekbekovi (0) | Stara lica
Država je uputila poziv privatnim staračkim domovima da se prijave za potpisivanje sporazuma. Ovaj sporazum podrazumeva da bi svi materijalno ugroženi penzioneri mogli biti smešteni u privatni starački dom uz subvenciju države.

Zoran Đorđević koji je u Vladi na funkciji Ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, je uputio javni poziv svim zainteresovanim privatnim staračkim domovima da potpišu sporazum koji bi im omogućio da uz subvenciju države prime nove stanare doma.

Državne institucije za prijem i negu starih lica su ograničenog kapaciteta i problem je naći smeštaj u njima. Na ovaj način bi se smanjile liste čekanja za dom za stara lica u celoj zemlji. Ministar se nada da bi se na ovaj način svi licencirani domovi za stara lica zainteresovati da potpišu sporazum sa državom koji bi im omogućio subvenciju smeštaja. Privatni domovi za stara liica su trenutno popunjeni sa oko 70% kapaciteta pa bi se na ovaj način dodatno popunili njihovi kapaciteti. Penzioneri koji nisu zbrinuti bi deo novca obezbeđivali iz svojih prihoda a razliku bi subvencionisala država.

Ministar je napomenu da bi se visina subvencije kretala do iznosa koji država plaća u državnim ustanovama što je trenutno na nivou od oko 35.800 din.

Radoslav Milovanović koji se nalazi na funkciji predsednika Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite da su bili na sastanku sa ministrom i tom prilikom im je objašnjena procedura za smeštaj naj ugroženijih penzionera.

Ukoliko je neki dom za stara lica zainteresovan za subvenciju potrbno je da potpiše ugovor sa ministarstvom, a to onda omogućava smeštaj socijalno ugroženih penzionera u privatne staračke domove. Prijem u dom za stara lica ide preko Centra za socijalni rad koji svim domovima koji su potpisali ugovor sa ministarstvom šalje zahtev sa opisom psihofizičkog stanja osobe koju treba da prime. Domovi koji se jave smeštaju tu osobu, a kasnije inspekcija ministarstva rada vrši nadzor. Ukoliko su domovi puni nemaju obavezu da se jave na zahtev.

U toku su pregovori privatnih domova o visini naknade za 4 grupe korisnika smeštaja. Za socijalno ugrožena lica i osobe koje nemaju srodnike privatni domovi traže od države da plati razliku u ceni koja se u zavisnosti od kategorije korisnika kreće u rasponu od 32.000 do 40.000 dinara.

Nadamo se da će uskoro biti postignut sporazum na zadovoljstvo svih stran, a ponajviše socijalno ugroženih.

22 Maj, 2018

Da li smestiti svoje roditelje u dom za stara lica?

Autor iskra69 15:29 | Permalink Permalink | Comments Komentari (0) | Trackback Trekbekovi (0) | Stara lica
U Srbiji domovi za negu starih lica i dalje nisu populatna tema, koja je često teška i za roditelje i za njihovu decu, ali treba da znate da starost ne treba da bude teška. Kako roditeljima, tako i njihovoj deci. Vrlo često se ljudi pitaju da li briga dece o svojim roditeljima podrazumeva i dom pa se dešava da mnogi osuđuju decu koja svoje roditelje smeste u neki dom za stara lica Beograd međutim nudi veliki izbor kvalitetnih domova za stara lica pa je najčešće smeštaj u domu ipak najbolje rešenje.

U poslednje vreme se stvari po tom pitanju drastično menjaju pa tako sve više starih lica dobrovoljno odlaze u ove specijalizovane ustanove. Ali ima i onih koji se tome i dalje protive. Njima predstavlja problem da promeniti čitav život ili način dosadašnjeg života. Dom sa sobom donosi nove ljude, osoblje doma i novi životni ambijent. Sve ovo mogu biti razlozi zbog kojih ljudi negoduju kada im se spomene smeštaj u neki dom za stara lica, ali prosec prilagođavanja je nešto što sve njih čeka, a uslovi su sve bolji i bolji.

Zbog toga treba imati razumevanja ako period prilagodjavanja potraje i duće od mesec dana.

Zašto je dom za stara lica dobro rešenje za sve?

Mnoga deca svoje roditelje nikada ne bi smestili u dom za stara lica. Međutim, veliki broj obaveza vezanih za posao, supružnik i obaveze oko dece ne ostavljaju previše slobodnog vremena za brigu i konstantnu negu roditelja. Zbog svega toga često se dešava da se nadje zajednički dogovor i roditelji se smeste u neki od domova gde će imati sigurnu i kvalitetnu negu svakodnevno. Rešenje za te probleme je upravo dom za stara lica.

Trebalo razmisliti o ovoj soluciji u starosti ali je to često tema koja se ne pominje. Kod nas je i dalje ukorenjena predrasuda da nakon smeštanja roditelja u dom više ne želite da o njima i brinete.

Zbog sve boljeg izbora i kvaliteta usluga u domovima uBeogradu to ustvari nije tako. Stariji sugradjani starost provode u društvu svojih vršnjaka pod budnim okom osoblja i nisu na teretu svojoj deci. Domovi pružaju brojne usluge i organizuju veliki broj aktivnosti koje pospešuju druženje medju starijima i čine njihov boravak u domu prijatnim.

Šta nude domovi za stara lica ?

Situacija se polako menja i danas mnogi odlučuju da svoje roditelje smeste u dom za stara lica. Ali treba znati šta sve domovi imaju u svojoj ponudi. Pored udobnog smeštaja mnogi domovi nude i pojedine pogodnosti, a osim stalnog medicinskog medicinskog osoblja i stručne lekarske nege, često se stanari doma organizuju i učestvuju u raznim dodatnim aktivnostima.

Za veliku većinu korisnika domova ove dodatne aktivnosti jesu zapravo želja za iskazivanjem svoje kreativnosti. Mnogi starački  domovi imaju literarne ili dramske sekcije, mnogi stanari doma pišu dnevnike, a pojedini korisnici domova opredeljuju se za pripremanje ukrasa i drugih predmeta koji se izlažu ili prodaju.

Starost je sastavni deo života i to je nešto što nas sve čeka. Mi sami treba da odaberemo da li ćemo starost provesti srećni, na način kako mi to želimo.

22 Maj, 2018

Čestitamo

Autor iskra69 15:15 | Permalink Permalink | Comments Komentari (0) | Trackback Trekbekovi (0) | Generalna
Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.rs i možete početi sa blogovanjem.